Voor de authentieke vrouw

100.000 Jaar geleden leefden we heel anders; ons leefritme werd bepaald door de zon en de maan en ons menu werd bepaald door de zaai-oogstkalender. 100.000 Jaar geleden stond alles in het teken van het gezin en de natuur. De mannen gingen op jacht om te zorgen voor ons vlees of vis en wij  gingen zaaien, planten of oogsten met de kinderen en onze ouders. We planden zelfs onze zwangerschap door te kijken naar de stand van de maan omdat die gekoppeld is aan onze ovulatie (eisprong).

Het overgrote deel van de vrouwen is nu echt niet meer bezig met de stand van de maan, de oogst-getijden en de zwangerschap. We focussen nu eerst op onze carrière, hierdoor zijn we soms in de veronderstelling dat we tijd tekort komen, dus we halen snel even een broodje “gezond” om onze honger te stillen of we skippen de training.

Als je nagaat dat ons DNA in 100.000 jaar niet is veranderd, de essentie van ons leven (voortplanten) ook niet maar onze omgeving (natuur versus technologie) wel. Is het juist belangrijk om te investeren in je gezondheid. Deze ontwikkelingen hebben namelijk ongelofelijk veel invloed (gehad) op onze gezondheid zowel mentaal, fysiek als emotioneel (zelfbeeld).

Zo hebben we sinds de industriële revolutie last van welvaartsziektes zoals kanker, hart-en vaatziektes en diabetes waarvan  75% wordt veroorzaakt door een ongezonde levensstijl.  Dit komt vooral door de introductie van kunstlicht, doordat onze koolhydraat-consumptie de afgelopen jaren sterk is toegenomen, doordat ons voedingspatroon sterk afwijkt van het voedingspatroon van onze verre voorouders, ons medicijngebruik zoals de pil, antibiotica, ons gehaaste leven en we kunnen haast niet meer onderscheiden wat gezond en ongezond is.

Onze omgeving maakt het ons ook niet gemakkelijk als je nagaat dat we 24 uur per dag worden geconfronteerd met voedsel- en fitnessmarketing waarbij de ongezondste producten als “gezond” worden gepromoot. De overheid is ook niet altijd voor de volle 100% betrouwbaar en transparant, als je bedenkt dat het draait om een voedingseconomie.

Daarom is het juist belangrijk om in 2017 tijd vrij te maken en bewust te worden van je omgeving en wat voor invloed jouw keuzes hebben op je lichaam. De natuur, gezonde voedingsstoffen voor je lichaam en voldoende beweging, dat is duurzaam. Dat is wat ons lichaam en geest nodig heeft, wat je productiever maakt en weerbaarder tegen overgewicht, stress, diabetes en hart- en vaatziektes.

Onze welvaartsmaatschappij hoeft niet in je nadeel te werken, het kan zeer zeker in je voordeel werken. Door bewust te worden van wat voor invloed alle omgevingsfactoren en je levensstijl hebben op je hormonaal systeem kun je door middel gezonde voeding, beweging en levensstijladviezen op een natuurlijke manier detoxen, stress bestrijden en  welvaartsziektes zoals diabetes voorkomen. Dit is al reden genoeg om te investeren in je vitaliteit, buitenom het feit dat je er ook gewoon beter uit gaat zien op het strand.