Blog

Vitale liefde – jaloezie

Liefde is een belangrijk onderdeel van gezondheid want door van anderen te houden en door hen te beminnen, prikkelen we onze hersenen om zich te ontwikkelen. We zeggen vaak dat liefde een chemische reactie is en volgens onderzoek klopt dit ook. Vrouwelijke geslachtshormonen zoals oestrogenen en mannelijke geslachtshormonen zoals testosteron verhogen driften en verlangens. Stoffen als oxytocine (het monogamie hormoon) vasopressine en het “vaderhormoon” prolactine, bepalen hoe close, trouw en toegewijd we zijn. Maar wat gebeurt er precies als we jaloers zijn? Want jaloezie kan pijnlijk zijn en ongezond.

Jaloezie is iets universeels. Overal op aarde speelt jaloezie een rol in een relatie. We doen extra ons best om onze concurrentie af te troeven, we flirten bewust met een ander of we laten 2 dagen expres niets van onszelf horen. Zelfs sociale netwerksites dragen bij aan jaloezie binnen een relatie. Wie jaloers is, voelt zich rusteloos, de bloeddruk stijgt, je hartslag gaat omhoog en jaloerse hersenen produceren meer cortisol (stresshormonen). Jaloezie wordt gestimuleerd door een gevoel van ongelijkwaardigheid en volgens onderzoek, neemt dat gevoel toe als je een partner hebt die aantrekkelijker is dan jij, oftewel beter in de markt ligt.

Mannen en vrouwen gaan anders met jaloezie om. Het gedrag van jaloerse mannen wordt gestuurd door een onbewuste angst dat de partner zwanger wordt van een ander. Mannen met een vruchtbare vrouw zijn dan ook eerder geneigd om mee te gaan naar feestjes, ze bellen haar als ze van huis zijn of ze ruziën over cadeautjes van andere mannen. De waakzaamheid daalt zodra de vrouw in de overgang is of zwanger.
De vrouw vindt het, het ergst als haar partner verliefd wordt op een ander en meestal zijn vrouwen ook jaloers binnen andere hechte vriendschappen; wanneer een vriendin teveel aandacht geeft aan een andere vriendin bijvoorbeeld.

Hoe jaloers we zijn, hangt ervan af hoe we naar de liefde kijken. Of misschien zelfs hoe we naar onszelf kijken. Hoe groter het ego, des te intenser de jaloezie. Het verschil tussen jaloerse en minder jaloerse mensen is direct gekoppeld aan de manier waarop onze hersenen met die gevoelens omgaan. De pijn van jaloezie is een indicator dat je je zelfbeeld moet veranderen om jezelf te verlossen van deze stressfactor. Jaloezie is een directe reflectie van zelf. Wie zijn identiteit aanpast, accepteert dat hij of zij niet altijd de beste is. Jaloezie is soms nodig om te achterhalen wie jij daadwerkelijk bent. Hoe onderscheid jij je van de wereld en hoe pas jij je eigen verhaal aan om jezelf te verlossen van de pijn van de liefde; jaloezie.

Write a Comment