Blog

Stress, burnouts en depressies

Kun je voorkomen door te letten op je voeding, door meer te bewegen maar ook door te letten op je omgeving. Zo zorgt kunstlicht er bijvoorbeeld voor dat de productie van cortisol in het lichaam hoog is, wanneer dit juist laag moet zijn. Cortisol wordt ook wel het anti-stress hormoon genoemd omdat het hormoon ervoor zorgt dat ons lichaam het vermogen heeft goed met stressvolle situaties om te gaan. Cortisol is dus essentieel voor een goede gezondheid. Maar zodra je langdurig strest, verhoogt je cortisol niveau wat weer een negatief effect heeft op je lichaam en je hersenen, waardoor depressies ontstaan.

 

Cortisol en kunstlicht

Onze voorouders moesten tijdens de oertijd alert zijn voor de gevaren in de omgeving. Daarom start onze cortisol productie in de ochtend. Tussen 4 en 8 uur is onze cortisol productie het hoogst waarna het s ’avonds weer verlaagt. De aanmaak van cortisol zit dus in onze genen. Zolang de zon niet onder gaat, verlaagt de productie van cortisol niet. Hetzelfde geldt voor kunstlicht. Doordat we de dag als het ware verlengen met kunstlicht is ons lichaam in de veronderstelling dat het nog steeds daglicht is waardoor er cortisol wordt aangemaakt, op momenten dat de cortisol productie juist laag moet zijn. Cortisol is dus sterk beïnvloedbaar door (kunst)licht en donker.

 

Symptomen van een hoog cortisol niveau:

  1. Slecht slapen
  2. Slechte wondgenezing
  3. Spierverlies
  4. Dunne huid
  5. Hoge bloeddruk

 

Meer dan de helft van de Nederlanders ervaart een hoge werkdruk. Het wordt steeds duidelijker dat stress een grotere impact heeft op onze gezondheid dan fysieke stress. Denk aan infecties, operaties, tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, slecht slapen, crash diëten, te weinig drinken of een slechte spijsvertering. Kruiden, supplementen en voedingsstoffen ondersteunen je hormonaal systeem, helpen bij chronische stress en beïnvloeden de bijnieren waar cortisol wordt aangemaakt.

Onderstaand 3 belangrijke kruiden die je cortisol hormoon ondersteunen tijdens langdurige stress:

 

  1. Rhodiola Rosea

Is een geneeskrachtige plant en past zich aan, aan de wisselende omstandigheden in je lichaam. Het werkt stimulerend bij vermoeidheid en tijdens stress/spanning, zorgt Rhodiola Rosea ervoor dat je ontspant. Door de hoge druk in onze westerse maatschappij maakt ons lichaam vaak meer cortisol aan dan nodig wat leidt tot een verminderde bloedsuiker respons, toename van buikvet, verminderd geheugen, verminderde energie productie en verminderde immuniteit. Rhodiola Rosea helpt niet alleen bij het verminderen van de aanmaak van teveel cortisol, het ondersteunt ook het gehele hormonaal stelsel.

 

  1. MACA poeder

Maca poeder ondersteunt het hormonaal systeem, maar ook je fysiek en je emotionele gesteldheid. Maca poeder zorgt voor meer energie, een beter uithoudingsvermogen en bestrijdt vermoeidheidsklachten. Zwarte maca poeder verbeterd het libido bij mannen en rode maca poeder verbeterd het libido bij vrouwen. Ook kan Maca poeder je vruchtbaarheid ondersteunen. Maca poeder bevat amino zuren. Dit zijn de bouwstenen van hormonen waardoor de aanmaak van hormonen in het lichaam wordt gestimuleerd. Maca poeder bestrijdt en voorkomt depressies doordat maca poeder het stofje genaamd; macamide bevat (dit is een sterke anti oxidant).

 

  1. Siberische ginseng

Ginseng verhoogt lichamelijke en intellectuele prestaties. Het verbeterd je geheugen en reflexen.  Het vermoeidheidsgevoel vermindert doordat het melkzuurgehalte in het bloed verlaagt, spierpijn tegengaat en de zuurstofopname door de spieren verhoogt. Het is effectief bij een moeilijke ademhaling, veroorzaakt door inspanning. Ginseng verhoogt het libido en verlaagt triglyceriden, cholesterol en de bloedsuikerspiegel. Je kunt Siberische ginseng gebruiken bij zwakte en oververmoeidheid, voor geestelijke veerkracht en voor meer energie.

 

Wil je op maat gemaakt advies op het gebied van voeding (gezonde vetten, koolhydraten, eiwitten, kruiden en supplementen) en training? Ik richt me op je hormonaal stelsel. Dit betekent dat het mijn doel is om een gezonde voedingsbodem te ontwikkelen voor je hormonen zodat je duurzame resultaten behaalt op een gezonde manier.

Write a Comment