Blog

Mindset

 

“De kerk zegt:

het lichaam is een zonde

De wetenschap zegt:

het lichaam is een machine

Reclame zegt:

het lichaam is een “business”

Het lichaam zegt: 

ik ben een fiesta”

Galeano

We oordelen constant over ons lichaam; het is te dik, te dun of te gerimpeld. Ons oordeel wordt vaak beïnvloed door onze omgeving zoals onze sociale omgeving of de media waardoor we vaak aan een bepaald onrealistisch schoonheidsideaal willen voldoen. Wanhopig proberen we deze idealen te behalen middels pillen of diëten of we ontwikkelen eetstoornissen door frustraties. Het lichaam kan op deze manier een bron van lijden worden, een obstakel in ons leven waardoor we ons eigen lichaam als vijand gaan zien.

Zijn zoals je bent, is soms veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar zijn zoals je bent, dat is je ware kracht. Jezelf (je emoties en je diepste verlangens) loskoppelen van een oordeel van anderen zorgt ervoor dat je een authentiek persoonlijkheid ontwikkelt. Het oordeel van anderen heeft namelijk vaak niets te maken met wie jij daadwerkelijk bent. Want een oordeel van een ander is ook weer gekoppeld aan het referentiekader van de persoon. En deze ervaringen hebben helemaal  niets te maken met jou.

Luisteren naar je eigen emoties en verlangens kan confronterend zijn en zorgt vaak voor een disbalans, voor even.  Ik heb geleerd om vrede te vinden in elke ervaring, ook als deze ervaring onaangenaam is. Dit heeft alles te maken met perspectief, stilstaan bij gevoelens en loslaten;

1. loslaten van de neiging om anders te willen zijn dan dat je nu bent

2. loslaten van het oordeel dat niet overeenkomt met de verwachting van anderen

3. loslaten van het verlangen om je op een bepaalde manier te voelen

Loslaten doe je door ervaringen die zich aandienen toe te laten, waarna je het gevoel erkent, observeert en laat gaan. Hierdoor creëer je ruimte aan wat er is, in plaats van jezelf te hechten aan hoe het zou moeten zijn.  Er is namelijk geen juiste manier om je te voelen en als je oordeelt over je gevoelens, creëer je alleen maar nog meer spanning en stress. Zodra je leert aanwezig te zijn met alle gevoelskwaliteiten of die nu aangenaam, onaangenaam of neutraal aanvoelen, kun je veel stabieler door het leven gaan.

 

Write a Comment