Blog

Hormonen beïnvloeden aantrekkingskracht

Welke eigenschappen zie je graag terug bij je toekomstige partner? Welk type ben jij in de liefde? Worden persoonlijkheden beïnvloed door hormonen? Welke hormoontypes trek je aan in de liefde?  Je hormonen beïnvloeden niet alleen overgewicht en stress, maar beïnvloeden ook ons uiterlijk en onze aantrekkingskracht.

Zo is er onderzoek gedaan naar de vraag of specifieke karakteristieken elkaar aantrekken en werd er ontdekt dat bepaalde persoonlijkheden gelinkt zijn aan bepaalde hormonen in onze hersenen zoals dopamine, testosteron, oestrogeen en serotonine. Zodra 1 of meer van deze hormonen worden beïnvloed,  heeft dit ook weer effect op onze karaktertrekken.

Aan de hand van het onderzoek zijn er 4 persoonlijkheidstypen gedefinieerd die gedomineerd worden door 1 van de 4 hormonen; dopamine, testosteron, oestrogeen of serotonine.

1. Het dopaminetype is op zoek naar afwisseling en avontuur. Het dopaminetype is creatief, een doener, nieuwsgierig, optimistisch en onafhankelijk, vrijdenkend en impulsief. Dit type streeft vooral naar vrijheid en seks is erg belangrijk.

Schaduwkant van het dopaminetype: in de drang naar vrijheid kan deze persoon onbetrouwbaar en onvoorspelbaar zijn, dit type praat nauwelijks over gevoelens en heeft weinig zelfkennis.

2. Het serotonine type is een doorzetter, een bouwer, ze houden van vastigheid en willen graag trouwen. Ze zijn voorzichtig, op feiten gericht en kalm. Ze kunnen goed leiding geven en zijn sociaal. Ze hebben meestal veel vrienden.

Schaduwkant van het serotoninetype: ‘it is their way, or the highway’, ze kunnen erg kritisch zijn en ze staan niet open voor nieuwe ervaringen.

3. Het testosteron type is veeleisend en gaat recht op het doel af, is analytisch en heeft de drang om te presteren. Dit type houdt van informatieve gesprekken, veroordeelt anderen niet en zijn erg direct.  Ze overdrijven en manipuleren ook niet snel. Ze raken niet gauw in vuur en vlam maar zodra ze eenmaal verliefd zijn, laten ze niet zomaar los.

Schaduwkant van het testosterontype is dat ze veeleisend en erg koppig zijn. Ze praten moeilijk over gevoelens.

4. Het oestrogeentype is een gevoelsmens en kan zich goed in anderen verplaatsen. Ze zijn erg romantisch en raken snel verliefd. Dit type wordt erg beïnvloed door het vrouwelijk hormoon; oestrogeen. Normaliter domineert oestrogeen bij vrouwen, maar mannen hebben steeds vaker (door hun levensstijl) te maken met een oestrogeendominantie (vaak veel vet op de borst). Dit type is flexibel, meegaand, communicatief vaardig, hebben een rijke fantasie en richten zich erg op relaties en harmonie.

Schaduwkant van het oestrogeentype is dat zij ongevraagd mensen adviseren, nadenken over wat er mogelijk is. Het zijn echte dromers.

Ben jij benieuwd naar de hormonen die domineren in jouw lichaam?

Neem dan contact op voor een hormonale meting.  

 

Write a Comment