Blog

Antidepressiva staat ter discussie

1,15 Miljoen mensen slikt antidepressiva (2015) en elk jaar stijgt het aantal. Hoe ontstaat een depressie, wordt het medicijn, ongeacht de vele bijwerkingen, wellicht te snel voorgeschreven? Maar vooral; hoe voorkom je een depressie?

 

Hoe ontstaat een depressie? 

Bij het ontstaan van een depressie is er vaak sprake van meer dan 1 oorzaak. Er zijn 3 verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van een depressie:

1. Erfelijkheid of een tekort aan een stofje in de hersenen; de zogeheten neurotransmitters. Bepaalde medicijnen of lichamelijke beperkingen zoals suikerziekte of een schildklierprobleem kunnen het ontstaan van een depressie vergroten.

2. Een traumatische ervaring of een schokkende gebeurtenis  uit de jeugd dragen bij aan het ontstaan van een depressie.

3. Psychische klachten zoals piekeren, een slecht zelfbeeld, faalangst en perfectionisme kunnen de kans op een depressie vergoten.

 

Voorschrijfgedrag anti-depressiva 

Anti depressiva heeft vaak negatieve bijwerkingen. Ze worden in verband gebracht met het gesjoemel van onderzoekresultaten door de farmaceutische industrie. Artsen zouden namelijk meer bonussen ontvangen dan het officiële register met betalingen verhuld. Psychiaters geven toe dat ze kritiekloos, de industrie hebben geholpen om hier miljarden aan te verdienen.

Dr. De Bijl: “De antidepressiva hebben maar een klein effect bij de groep zeer ernstige depressieve patiënten. Bij een milde, lichte of matige depressie heeft antidepressiva geen klinische effecten. Bij een groot deel van de mensen gaat de depressie na een aantal maanden vanzelf over. Als je die mensen een antidepressivum geeft gaat men geloven dat ze door het antidepressivum beter zijn geworden terwijl het gewoon het natuurlijke verloop van de aandoening is.”Het voorschijf gedrag is niet verandert en het gebruik is zelfs met 3,5 procent gestegen.”

Huisarts B Timmers: “Ik denk dat ze op een gegeven moment voor van alles en nog wat gebruikt werden. Heel veel mensen hebben depressieve klachten, de vraag is of dat ook echt een depressie is? Het antwoord is meestal “nee”, een echte depressie is toch wat anders. “

 

Bijwerkingen

30% Van de antidepressiva gebruikers, worden lange termijn gebruikers omdat men moeite heeft om te stoppen met de medicatie.  Er wordt middels dit medicijn een stofje toegevoegd aan het lichaam en dit beïnvloed bepaalde lichaamsprocessen waardoor de kans op een verslaving vergoot. Daarnaast kan men last krijgen van duizeligheid, verminderde zin in seks, totale vervreemding van zichzelf en worden antidepressiva

 

Hoe voorkom je een depressie?

Gezonde voeding, effectieve training en ontspanning, zoals lopen in de natuur, is belangrijk om depressieve gevoelens te voorkomen en te bestrijden. Een depressie heeft namelijk ook te maken met interne lichaamsprocessen; een hormonaal disbalans. Dit is een ontregeling van bepaalde hormonen zoals serotonine, dopamine, noradrenaline, endorfine en cortisol die bijdragen aan depressieve gevoelens.

Lichaam en geest zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden en verdienen de aandacht als je op een natuurlijke wijze een depressie wilt voorkomen. Zit jij niet lekker in je vel of wil je meer weten over hoe jij je voeding, training en levensstijl kunt afstemmen op je hormonaal systeem, neem dan contact op. En werk van binnen naar buiten.

 

Wil je meer achtergrondinformatie over dit artikel?

Klik hier

Write a Comment